ב-10 ביולי 2023 משרד הפנים הוציא נוהל מעודכן שקבע את הליך הטיפול בבקשה של עולים לדרכון זר, בהתאם למועד עלייתם ולזמן שהייתם בישראל.
עולים חדשים שטרם חלפה שנה מיום העלייה — אזרח זכאי להנפקת תעודת מעבר (לסה פסה) ל-5 שנים בלבד. לא ניתן לקבל דרכון בשנה הראשונה לאחר העלייה. חשוב לציין כי לא ניתן להגיש בקשה להנפקת דרכון לפני היום ה-366 מיום העלייה, גם אם לא יצא מהארץ בשנה הראשונה.
עולים חדשים שחלפה שנה מיום עלייתם אך טרם חלפו חמש שנים— ככל ששהה בארץ לפחות 75% מהזמן מיום העלייה עד ליום הגשת הבקשה, רשאי לקבל דרכון לחמש שנים. במידה ושהה בארץ פחות מ-75% מהזמן מיום העלייה, יקבל תעודת מעבר לחמש שנים.
עולים חדשים שחלפו 5 שנים מיום עלייתם —אזרח ששהה בישראל לפחות 3 שנים מתוך 5 (36 חודשים ויותר) זכאי להגיש בקשה להנפקת דרכון ל-10 שנים. במידה ושהה בארץ פחות מ-3 שנים מתוך 5, יקבל תעודת מעבר ל-5 שנים .לדוגמה, אזרח שעלה בשנות ה-90, עזב את הארץ לאחר ששהה בה 3 שנים מתוך 5 וחזר לאחר 20 שנה כדי לקבל דרכון, יהיה זכאי לדרכון ל-10 שנים.
מקרה מיוחד: הנפקת דרכון לשנה
אם אזרח עלה לפני יותר משנה, סוף סוף השתקע בארץ ושהה בה שנה ברצף ללא יציאות לחו׳׳ל, הוא זכאי לפנות למשרד הפנים להנפקת דרכון בתוקף לשנה (לא לפני היום ה-366 לאחר שהשתקע). בתום התקופה, כשיגיש בקשה להנפקת דרכון הבא בתוקף לחמש שנים, יהיה עליו להוכיח כי הוא עדיין מתכוון להשתקע בארץ כדי לקבל דרכון ל-5 שנים.
נוסיף כמה מילים על מי שלא הוזכר הנוהל החדש. אם אזרח ישראלי נולד בחו”ל, יש לו זכות להנפקת דרכון. אם אזרח נולד בישראל, הוא זכאי לדרכון, בין אם ישתקע ובין אם לא ישתקע בישראל בעתיד.
במקרים כאלה, מנפיקים לקטינים דרכון הראשון ל-5 שנים ולאחר מכן – ל-10 שנים. בעת הנפקת המסמך מחוץ לישראל, תוקפו עשוי להיות קצר יותר והדרכון לא יהיה ביומטרי.